Mennesker med autisme rapporterer ofte om en livslang generel ængstelighed. Mange har tidligere fået stillet en angstdiagnose i tidligere behandlingsforløb.
De senere år er der kommet mere viden og fokus på autisme. Diagnosen er blevet bredere favnende og mindre stigmatiserende, hvilket har gjort det lettere for mange at søge hjælp.
Når vi møder voksne med autisme, fremstår de ofte upåfaldende i deres adfærd og livsvalg. Men mange fortæller om en livslang kamp for at skjule deres vanskeligheder gennem maskering og kompensationsstrategier.
Disse strategier, kombineret med sanseoverfølsomhed, kan føre til udmattelse og en meget begrænset livsførelse. Mange har oplevet tilbagevendende depressive perioder, lavt selvværd og skam over ikke at kunne leve op til deres jævnaldrendes præstationer.
Autisme er en udviklingsforstyrrelse, som viser sig ved:
Mange med autisme oplever sanseintegrationsforstyrrelser, hvilket betyder en særlig følsomhed over for sanseindtryk som lugt, lyd, smag eller berøring. Nogle har nedsat følsomhed og kan have en meget høj smertetærskel.
Mange symptomer på autisme overlapper med ADHD, og det kan være svært at adskille de to diagnoser. For patienten er dette dog ofte underordnet – det vigtigste er at få lindret symptomerne og få tilpasset kravene, som vil kunne medføre mere overskud til at klare livet.
Det er vores erfaring, at mange voksne med autisme også har opmærksomhedsvanskeligheder (ADHD/ADD).
Vi udreder for autisme, i samarbejde med erfarne psykologer.
Mange mennesker med autismespektrumforstyrrelser kan få tilbagevendende depressioner og her kan det være nødvendigt med en kombineret behandling med medicin, samtaler og eventuelle tilpasninger af de daglige krav og forventninger.. Behandlingen tilpasses individuelt og sigter mod at give patienten større overskud og bedre livskvalitet.
Det er vores erfaring, at behandling med ADHD-medicin i nogle tilfælde kan afhjælpe en del af de symptomer, som mennesker med autisme plages af.