Depression

Hvad er depression?

Depression er en psykisk sygdom, der viser sig ved, at man er vedvarende nedtrykt, har nedsat lyst og interesse, nedsat energi og er mere træt end normalt. Depression kan se ud på mange forskellige måder. Symptomerne kan variere fra individ til individ, og diagnosen stilles på baggrund af en psykiatrisk vurdering. Forud for diagnosen stilles kan mange berette om en længere periode, hvor de har følt mindre glæde, energi, lyst og motivation. Det kan være svært at komme i gang med almene gøremål/pligter både i hjemmet og på arbejdet.

Symptomer på depression

Mange har mange negative tanker om sig selv og sit eget værd, ligesom man kan begynde at føle skyld over hændelser, der er foregået for længe siden, eller over småforseelser. Koncentrationen og hukommelsen bliver ofte påvirket, ligesom søvnen kan blive forstyrret, eller man kan sove meget mere end vanligt. Appetitten kan enten være nedsat eller øget.

Der kan også være nedsat (libido) sexlyst. Mange bliver irritable, opfarende og tolker andres udtalelser som kritik, hvilket kan medføre stor selvkritik, skam og vredesudbrud.

Et meget alvorligt symptom er selvmordstanker, som skal håndteres akut.

Hvordan påvirker depression hverdagen?

Symptomerne på depression kan således præsentere sig på forskellige måder, og mange kan opretholde deres almindelige dagligdag uden at omgivelserne bemærker lidelsen. Diagnosen stilles på psykiatrisk vurdering. Mange bliver overraskede, når de får stillet diagnosen, da den gængse opfattelse af depression ofte indbefatter, at mennesker med depression ikke kan varetage deres arbejde eller opretholde deres almindelige hverdag.

Det er dog oftest kun de hårdest ramte, der ikke kan passe deres daglige forpligtelser.

Behandling af depression

Depression er meget vigtigt at behandle, da der ellers vil være stor risiko for tilbagefald, og de kognitive evner forringes af en langvarig depressiv tilstand. Vi har stor erfaring med at behandle depression med en kombination af medicinsk behandling og samtaler om, hvilke symptomer der gør sig gældende i den enkeltes tilfælde, og håndteringen af dem (psykoedukation).

Psykoterapi og behandlingstilgange

Der anbefales som regel psykoterapi, og vi samarbejder med en bred vifte af dygtige og erfarne psykologer med forskellige psykoterapeutiske tilgange, som vi vil henvise til specifikt ud fra kendskab til den enkelte. Udgangspunktet er som regel kognitiv adfærdsterapi eller ACT (Acceptance and Commitment Therapy), men det er ikke altid den retning, der vurderes at have bedst effekt på den enkelte.

Sideløbende behandling og livsstilsændringer

Sideløbende fokus på livsstil er afgørende. Vi kan anbefale nogle anerkendte coaches/trænere indenfor mindfulness og fysisk træning samt anbefale diætister. Ofte vil der være behov for aflastning, og for de fleste med ovenstående symptomer af længere varighed vil medicinsk behandling altid blive anbefalet.